Doe de wintercheck!
Het was al een tijdje vroeg donker, maar nu het buiten ook echt koud wordt is het belangrijk je auto hierop aan te passen en maatregelen te nemen zodat je straks niet achter de feiten aanloopt en de rekening mag betalen. Doe daarom de wintercheck en laat de auto controleren op de belangrijkste punten voor het winterseizoen. Denk hierbij aan de banden, ruitenwissers, remmen, elektrische systemen, vloeistoffen, verlichting, accu en sloten.
Banden
Om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen is het van belang dat de bandenspanning op peil is. Hiermee wordt de remweg verkort, slijtage verminderd en het brandstofverbruik verlaagd. Niet alleen de spanning van de banden moet goed zijn, ook het profiel moet een minimale diepte van 1,6 mm hebben. Controleer hiervoor de slijtage-indicatoren. In de winter is het van groot belang dat vuil en water goed afgevoerd kunnen worden. Hiervoor kunnen winterbanden geplaatst worden, welke hiervoor speciaal ontwikkeld zijn.
Koelvloeistof en antivries
Belangrijk is dat er altijd voldoende koelvloeistof aanwezig is om de motor te kunnen koelen en dat deze bovendien niet kan bevriezen. Controleer de hoeveelheid koelvloeistof altijd als de motor niet loopt en bovendien volledig afgekoeld is. Gebruik een antivriesmeter om te checken of de koelvloeistof nog voldoende beschermd is tegen vorst. Wanneer de vloeistof bevroren is kan dit gevaarlijke situaties opleveren: de motor wordt dan tijdens het rijden niet gekoeld, wat tot schade aan de motor kan leiden.
Deurrubbers
Net zoals het rubber van de ruitenwisser, kan ook het rubber van de deur blijven “plakken” door vorst. Dit kan worden voorkomen door de rubbers te behandelen met vaseline of een siliconenspray. Mocht het toch gebeuren dat de deur niet meegeeft wanneer u deze probeert te openen, duw dan eerst even tegen de deur. De kans bestaat dat de deur dan alsnog loskomt.
Slotontdooier
Een slot dat niet meer open gaat: een welbekend probleem in de winter. Dit kan worden voorkomen door de sloten in te spuiten met slotspray, waardoor bevriezen wordt voorkomen. Is het al te laat, dan moet er slotontdooier aan te pas komen.
Handrem niet gebruiken
Het is een automatisme, de handrem aantrekken als u gaat parkeren. Bij vorst is het echter niet aan te raden de handrem te gebruiken, gezien deze vast kan vriezen. De auto kan beter in een versnelling gezet worden. Staat de neus omlaag, gebruik dan de achteruitversnelling.
Accu
Het is winter. Het is koud en je wilt snel naar je werk. Natuurlijk start op zo’n dag net de auto niet doordat de u de accu niet aan de praat krijgt. De accu heeft het zwaar bij lage temperaturen, zeker als deze enigszins verouderd is. Laat daarom op tijd u accu nakijken, dat voorkomt een hoop stress en vooral tijd.